pátek 7. března 2014

Ky.By - obecní zaHRAda


Byl jsem tento týden na exkurzi v Chlumanech,  kde nás paní starostka provedla také obecní zahradou Ky.By.
Obec zaměstnává jednu zahradnici, v zahradě se pěstují čerstvé květiny a bylinky, odtud i její název. Výpěstky si mohou koupit občané, ze zahrady se čerstvě zásobují okolní restaurace, přebytky se prodávají také na okolních farmářských trzích. Přínos pro místní obyvatele je vedle čerstvých produktů také jedno pracovní místo i zisk do obecní pokladny.
Přesto, že bylo teprve 5. března a zahrada byla ještě zazimovaná (pošumaví), nafotil jsem pár inspirativních snímků, které se vážou k předchozímu příspěvku o živé zahradě.

Katka Karasová píše o nutnosti mít pro zahradu kompost. Příklad funkčního kompostování je na prvním obrázku, máte-li dva nebo více můžete z nich brát střídavě.
dobře funkční kompost

Na dalších obrázcích je vidět zakrytí záhonů a keřů listím na zimu...listí slouží i jako mulč.



V zahradě si opravdu vyhráli se zakrytím půdy okolo stromů. Jak je vidět, použít lze proutí i kamení. Zakrytí slouží zároveň jako záhonek například pro trvalky, dekorativní prvek i jako ochrana stromů před například strunovou sekačkou.



Kdo má zálibu v bylinách a chce mít opravdu sortiment, může v části zahrady uspořádat pravidelně malé záhonky pro jednotlivé druhy, nebo udělat společný záhon na menším prostoru.
 






Podoba hmyzího hotelu, pro nájemníky kteří vám pomůžou s půdou i opylením, není žádné dogma - prostě to musí být spousta úkrytů a skulin.

A nezapomínejte ani na sebe. Zahradní domek na nářadí můžete trochu ozvláštnit, k jezírku se hodí konstrukčně nenáročná lavička nebo malé molo. 





A hlavně si v zahradě hrajte, vytvořte třeba něco i pro děti. Zapícháte-li do země vrbové pruty a zaléváte, můžete vytvořit skoro zdarma altán nebo třeba obytnou velrybu pro děti. Vrbové pruty jsou živé, brzy se zazelenají, větvičky které vyraší můžete každý rok dále zaplétat, nebo co překáží odstřihnete. 


pro Kvetoucí Stromy nafotil a napsal Jiří Medřický








Žádné komentáře:

Okomentovat