středa 2. července 2014

Popínavé dřeviny



Dnes budeme v našem seriálu o trochu jiném zahradničení pokračovat kapitolou o malé, ale o to zajímavější skupině rostlin – popínavých dřevinách. Proč? Liány v sobě spojují mnoho užitečných vlastností, které si postupně probereme.
Především zabírají málo místa, takže se hodí do malých zahrad, na dvorky, terasy i na balkony. Zároveň ale tvoří hodně zelené hmoty, takže významně zlepšují mikroklimatické podmínky (mj. poskytují stín, zvyšují vzdušnou vlhkost, zachycují prach). Stálezelené celoročně, opadavé sezónně, takže lze určité místo zastínit třeba jen v létě. S jejich pomocí lze také vytvořit intimní zákoutí, pozadí pro jiné výsadby i umělecká díla.
Až na výjimky rychle rostou a žádaný účinek tím pádem nastupuje brzy po vysazení.
Protože většinou bývají husté a pnou se vysoko, poskytují skvělé podmínky různým živočichům jako jejich hnízdiště, úkryt, zdroj potravy. Oblíbené jsou třeba révy, přísavníky, břečťan nebo zimolezy.





Zakrývají ohavnosti, což je velmi nedoceněná deviza. Jak pravil slavný architekt Frank Lloyd Wright: „Lékař může své chyby pohřbít, ale jediné, co zmůže architekt, je poradit svému klientovi, aby vysadil něco popínavého.“ Kolik domů by rázem své okolí krášlilo, kdyby jejich majitelé dbali této rady! Necháte-li omítku popnout třeba břečťanem nebo přísavníkem trojlaločným, můžete také významně ušetřit – jejich listy chrání omítku před dešti a větry a navíc dům mírně izolují. Jen hlídejte krov, ať vám pod něj nezalezou.




Růže New Dawn; .
Kvete až do zámrzu, dorůstá do 3m
.

Mnohé z popínavých dřevin jsou jedlé. Kromě známé révy stojí za ochutnání akébie, klanopraška, různé druhy aktinídií (alias falešných kiwi). Domácí kosmetiku a léčiva si můžete vyrobit z chmele nebo růží.

Většinou jsou krásné přinejmenším olistěním, ale i květy (růže, plaménky, akébie, trubač, vistárie, zimolezy), plody (zimokeř, chmel, zimolezy, plaménky), podzimním zbarvením (réva Coignetové, přísavníky). U některých je malebný i hlavní kmen (nebo kmeny – réva, zimolez Henryův, staré břečťany). Zimolezy a růže krásně voní. Celoročně zelené jsou břečťany - nejen domácí popínavý, ale i kavkazský nebo irský, a zimolez Henryův.
Plamének tangutský, dorůstá 3m.
 Hodí se i na méně robustní konstrukce


Samozřejmě, stejně jako u jiných skupin rostlin, i zde si musíme dobře zjistit, jaké výšky se liány skutečně dorůstají, jaké stanoviště vyžadují a také zda jsou samopnoucí nebo potřebují oporu. Každopádně, pro každou zahradu i větší květináč existuje vhodný popínavý druh.





Takže sázejte, sázejte, ke staré jabloni vsaďte popínavou růži, zakrývejte nevzhledné ploty, zkrášlujte ošklivé domy záplavou zeleně a vonných květů. Ať je na co se dívat!
Břečťan také kouzelně rozšíří barevnou paletu Vaší zahrady
Růže šípková se ráda pne zejména po stromech
Podzimní zbarvení vinné révy, konkrétně Muškátu.
 Některé odrůdy (např. Neronet) barví do výrazné červeně.

























text: Kateřina Karasová,   foto: Jiří Medřický a Kateřina Karasová

Kvetoucí stromy o.s. ;   

Žádné komentáře:

Okomentovat